NAJMOĆNIJA ŽENA SVIJETA ŽIVI VRLO SKROMNO, ALI…: Otkrili koliko je dosad zaradila i koliko joj je preostalo – razlika je ogromna

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svojoj je političkoj karijeri zaradila više od 35 milijuna eura, no procjenjuje se da trenutno rasolaže samo s desetinom tog iznosa

Njemačka kancelarka Angela Merkel trenutno raspolaže s tri i pol milijuna eura kapitala, otkrio je magazin Vermögen. Prevedeno u hrvatsku valutu, to je nešto više od 26 milijuna kuna, što znači da ona nije bogatija od najimućnijih zastupnika Hrvatskog sabora, iako je u politici od 1990. godine.

Ona je rođena u Hamburgu prije 66 godina, ali se njena obitelj zbog službe oca, luteranskog pastora, odselila u Istočnu Njemačku, kad je imala svega tri mjeseca. S padom Berlinskog zida vrlo se brzo i uspješno aktivirala u politici. Godine 1990. po prvi puta ulazi u Bundestag kao zastupnica CDU-a iz tek osnovane regije Mecklenburg-Zapadno Pomorje. Od 1991. do 1998. bila je ministrica, najprije za žene i mlade, a potom i za okoliš. Potom je bila generalna tajnica, a zatim i predsjednica CDU-a, a posljednjih 15 i pol godina je njemačka kancelarka.

Od tisuća maraka do stotina tisuća eura
Stoga nije bilo teško otkriti plaću najmoćnije žene na svijetu, kako su je često nazivali, kroz sve ove godine i na svim funkcijama. Kronološkim redom gledano, Merkel je kao ministrica devedesetih imala plaću od 8000 maraka mjesečno, a primala je još pola tog iznosa zbog stranačkih dužnosti. Tako je zaradila oko 550.000 eura.

Ulaskom u novo tisućljeće i s novom valutom, Merkel je kao generalna tajnica CDU-a u dvije godine primila 140.000 eura, a kao zastupnica Bundestaga je od 2000. do 2005. primila više od 400.000 eura plaće. Njena mjesečna kancelarska plaća iznosi 25.000 eura, a uz bonuse se to penje i na 35.000 eura mjesečno, odnosno 420.000 eura godišnje. Novinari su tako izračunali da je u svojoj karijeri Merkel zaradila nešto više od 35 milijuna eura.

Skroman život
No, iako se susretala s brojnim predsjednicima, premijerima i kraljevima, čini se kako živi puno skromniji život od njih. Naime, procjenjuje se da joj je ostalo svega tri i pol milijuna eura, odnosno desetina svega što je zaradila u politici. prenosi “Index“.

Izvor:haber.ba