Rok dobavljačima za nabavku vakcina do 16 sati, šest kompanija u trci

Vlada Federacije BiH je jučer u poslijepodnevnim satima održala hitnu telefonsku sjednicu, a tema je bila nabavka vakcina.

Na toj hitnoj sjednici, Vlada je dala rok dobavljačima da danas do 16 sati dostave konačne ponude, s cijenom, rokom, količinom i garancijom za dobro izvršenje posla.

U utrci za nabavku vakcina protiv SARS-Cov-2 (COVID-19) je šest kompanija iz Bosne i  Hercegovine: Bosnalijek d.d. Sarajevo (Sputnik V i Astra Zeneca), Medimpex d.o.o. Sarajevo (Astra Zeneca i Sputnik V), Oktal pharma d.o.o. Sarajevo („Johnson&Johnson“, Astra Zeneca i Sputnik V) i TUZLA FARM d.o.o. (Astra Zeneca i Sputnik V).

S tim u vezi, Zavod za javno zdravstvo FBiH zadužen je da sagleda sve ponude kompanija koje su iskazale interes za učešće u postupku nabavke vakcine i koje će eventualno iskazati interes.

Nakon dostavljenih ponuda, Ad hoc tim bi se ponovo sastao i razmotrio sve pristigle ponude, te bi o tome informirao Vladu Federacije BiH.

Podsjećamo, hitni sastanak sazvan je nakon problema koji su se pojavili tokom vikenda s odabranim dobavljačima, odnosno zbog činjenice da federalni Zavod za javno zdravstvo još uvijek nije potpisao ugovore o nabavci vakcina sa njima.

Vlada FBiH ovlastila je premijera Federacije BiH Fadila Novalića, da na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uputi i druga pisma namjere za koja ovaj zavod smatra da je potrebno uputiti za nabavku vakcina.

Primili su na znanje i Informaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH u vezi s realizacijom zaduženja po Zaključku Vlade FBiH od 11. marta 2021. godine, te Informaciju s jučer održanog sastanka Ad hoc tima za pregovore s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima za nabavku vakcina protiv koronavirusa.