Ruski ambasador u SAD-u upozorio: Washington nas približava sukobu nuklearnih sila

 

Ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov upozorio je Washington da dalje snabdijevanje Ukrajine oružjem rizikuje direktan sukob nuklearnih sila.

Između ostalog, Antonov je izjavio kako SAD testiraju snagu Rusije.

“Žele da provjere koliko imamo strpljenja da ne reagujemo na otvoreno neprijateljske akcije i napade. Zapravo, Washington gura situaciju ka sukobu velikih nuklearnih sila što može ostaviti nepredvidive posljedice”, rekao je Antonov.

Ambasador je direktnu umiješanost Sjedinjenih Američkih Država u neprijateljstva na strani Kijeva nazvao očiglednom činjenicom.

“Otvoreno se povećava snabdijevanje ubojitim oružjem. Kijev snabdijevaju obavještajnim podacima. U toku je zajedničko planiranje operacija protiv ruskih oružanih snaga. Ukrajinci uče vještinu ratovanja koristeći NATO opremu”, pojašnjava Antonov.

Na kraju, ambasador je poslao upozorenje američkim političarima.

“Američki političari se varaju ako vjeruju da se spremnog ruskog rukovodstva da brani zemlju ne proteže na Krim i one teritorije koje mogu postati dio Rusije na osnovu slobodnog izražavanja volje naroda”, zaključio je ambasador Antonov.

Izvor: klix.ba