SABOTAŽE U GAZI I NA PUTU: Zašto tolike Hamasove rakete nisu ni dosegnule izraelski teritorij?

Za vrijeme intenzivnog 11-dnevnog vojnog sukoba između izraelske vojske i palestinskih oružanih frakcija u Pojasu Gaze (u prvom redu Hamasa) prema Izraelu je ispaljeno više od 4,000 raketa. No, kao i ranije, brojne Hamasove rakete nisu bile odveć učinkovite, a neke nisu čak ni dosegle izraelski teritorij. Bilo je čak i slučajeva da su pale natrag na Gazu.

Prema nekim informacijama razlog nije samo činjenica da Hamas operira sa znatno rudimentarnijom vojnom opremom (neke rakete se izrađuju i od običnih industrijskih cijevi) već da su operativci izraelskog Mossada na vrijeme sabotirali dio njihovog arsenala.

Neimenovani izvori rekli su u razgovoru za list The Mirror kako je Mossad, izraelska nacionalna obavještajna služba, sabotirao rakete. Operacija se vršila ili u logističkom procesu, odnosno za vrijeme transfera raketa prema Pojasu Gaze (navodno skroz iz Irana) ili pak na samom terenu, unutar Pojasa Gaze.

Izraelski špijuni su, tvrdi se, sabotirali na stotine Hamasovih raketa kao i sustava za lansiranje. To bi upućivalo na izuzetnu odvažnost pošto je kretanje bilo kakvih špijuna unutar Hamasovog teritorija (pa čak da je i riječ o palestinskim doušnicima) iznimno riskantno.

Prema izraelskim izvorima ukupno 16% od 4,000 ispaljenih raketa nije doseglo Izrael. Nadalje, tvrdi se kako je izraelski napredni sustav protuzračne obrane, Željezna kupola, imao izuzetnu učinkovitost od čak 90%.

Izvor:haber.ba