Poznat po ljubavi prema motociklima: Efendija Šiljić ispraćen u penziju

Efendija Šiljić od svoje mladosti pasionirani je bajker, sa motociklistima ide 11. jula u Srebrenicu, a 4 .jula 1979. godine sa motorom je bio na Tjentištu

Nakon 42 godine i 7 mjeseci, danas je u zasluženu penziju ispraćen Sabit ef. Šiljić, u džematu Mravići u Doboj Jugu. Efendiji su svi redom čestitali njegove četiri decenije širenja vjere i sloge u džematu, čestitali su mu što je puškom u ruci zajedno sa svojim džematlijama od agresije branio ovaj kraj, što je djecu upućivao u vjeru, a opet bio izuzetno društveno aktivan, o čemu govore brojna priznanja i nagrade.

– Ovo je, nakon 42 godine moga rada u ovom najboljem i najsložnijem džematu za mene veliki dan. Radili smo, gradili džamije, širili našu vjeru, druge vjere poštovali, pa smo u blizini džamije sagradili i kapelu za naše vjernike Hrvate. Kada bi se iznova rodio, poželio bih život u Mravićima. Radostan sam onim što smo zajedno uradili, drago mi je što je moj nasljednik u ovom džematu, moj učenik Armin ef. Hopić. Pomoći ću mu da bude dobar efendija – bilo je sve što je, ponesen emocijama izjavio Avazovom Portalu Sabit ef. Šiljić.

Efendija je živio u vakufskoj kući. Sada kada je penzionisan, trebao se vratiti u svoje selo Lukavica Rijeka u Doboj Istoku, ali to mu nisu „dozvolili“ njegove džematlije. Hoće da ostane da živi s njima, u Mravićima, pa su mu sagradili kuću, na kojoj se vihori zastava BiH.

Novi mladi efendija u Mravićima, Armin Hopić, reče nam da ima brigu naslijediti efendiju Šiljića, jer je malo tako vrijednih, radnih i iskrenih ljudi, pa i hodža

Izvor:avaz.ba