Turska / Fascinantan snimak: Erdogan otvorio najvišu građevinu u Istanbulu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je svečano otvorio toranj Camlica, koji predstavlja najvišu građevinu grada Istanbula.

Riječ je o telekomunikacijskom tornju koji će biti istovremeno i značajna turistička atrakcija na Camlici, uzvišenju sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Bosfor i Istanbul, piše Anadolija.

“S visinom od 587 metara od nivoa mora i pogledom na Bosfor, ovaj toranj (Camlica) je najviša građevina u Istanbulu”, rekao je Erdogan, podvlačeći kako će toranj imati i vrlo značajan doprinos u pogledu turizma.

toranj Camlica otvorenje - undefined
Anadolija: toranj Camlica otvorenje

Dodao je kako je ovim projektom riješen i problem vizuelnog zagađenja na Camlici.

“Ovaj toranj kojim smo u komunikacijskim i djelatnosima emitovanja prešli na model jedinstvenog odašiljača, zaustavio je vizuelno zagađenje na Camlici”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik dodao je kako se nada da će toranj Camlica, koji će služiti televiziji, radiju, medijskim organizacijama i komunikacijskim operaterima, biti koristan zemlji i gradu.

Otvorenje toranj Camlica - undefined
Anadolija: Otvorenje toranj Camlica

Nakon obraćanja Erdogan uslijedilo je i svečano presjecanje vrpce, čime je toranj Camlica i zvanično otvoren.

Ranije danas je na konferenciji za novinare o karakteristikama tornja Camlica govorio ministar prometa i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu.

On je rekao kako toranj, koji je ranije počeo sa pružanjem emiterskih usluga, ima značajne turističke sadržaje, terasu, restoran, prostore za odmor.

Gradnja kule počela je 2017. godine, a prostire se na površini od oko 30.150 kavadratnih metara. Vrh kule doseže nadmorsku visinu od 587 metara, što je čini najvišom građevinom u Istanbulu, pa čak i u Europi.

Visina armiranobetonske konstrukcije iznosi 221 metar, a visina čelične antene tornja 168 metara.

Otvorenje toranj Camlica - undefined
Anadolija: Otvorenje toranj Camlica

Od tla toranj sa čeličnom antenom doseže visinu od 369 metara, izgrađen je tako da izdrži potres magnitude 9, a otporan je i na jake vjetrove.

Toranj Camlica, čija dubina iznosi 218 metara, ima ukupno 49 spratova, od čega četiri sprata ispod zemlje i 45 spratova iznad.

Turska je zahvaljujući tornju Camlica postigla i značajan uspjeh oblasti telekomunikacijskog emitovanja, a kako je navedeno prvi put u svijetu će se istovremeno emitirati 100 FM radijskih emisija s jednog komunikacijskog tornja.

Izvor:Radiosarajevo.ba