Savjet ministara BiH prihvatio humanitarnu pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata

Savjet ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici donio je Odluku o prihvatu humanitarne pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata u prehrambenim namirnicama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pomoć će primiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH, o čemu će Savjet ministara BiH donijeti posebnu odluku”, navodi se saopštenju iz Savjeta ministara BiH.

Pomoć se sastoji od 2.280 paketa u kojima su prehrambene namirnice, za ugrožene kategorije stanovništva u BiH tokom mjeseca ramazana. Radi se o dvije vrste paketa, i to 1.160 paketa u kojima su brašno, šećer, makarone, pasulj i 1.120 paketa u kojima su riža, ulje, tunjevina, mlijeko u prahu, so, pasulj, sočivo i čaj.

“Pomoć će biti raspoređena prema ranije dogovorenim principima, i to 61,5 posto za Federaciju Bosne i Hercegovine, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt BiH”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke biti osigurana iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu u iznosu od 4.000 KM. Ministarstvo bezbjednosti će izvještaj o realizaciji ove pomoći koji će pripremiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH dostaviti Savjetu ministara BiH. Izvor:Tuzlanski.ba