Skandalozno: Tegeltija pozvao na “odavanje priznanja” direktorici Mevlidi Dervišefendić

Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a i novi savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika predlaže da Republika Srpska dodijeli priznanje Mevlida Dervišefendić jer je kaznila bošnjačku djecu koja su obilježavala Dand državnosti Bosne i Hercegovine.

“Mevlida Dervišefendić, direktorica OŠ “Petar Kočić” grad Doboj, lojalna je građanka RS-a koja samo poštuje Zakone RS-a bez obzira na nedopustivu javnu stigmatizaciju koju doživljava kao Bošnjakinja od strane političkih Bošnjaka koji ne priznaju RS. Treba joj odati svako priznanje!”, poručio je Tegeltija na svom Twitter profilu.

Danas je putem bilborda upćena čestitka Mevlidi Dervišefendić, direktorici OŠ “Petar Kočić” kod Doboja koja je smanjila vladanje učenici koja nije došla na nastavu na Dan državnosti, 25. novembra.

Učenici bošnjačke nacionalnosti u OŠ “Petar Kočić” u mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja odsustvali su sa pet časova 25. novembra 2020., kako su rekli, zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji bi svakako trebao biti neradni dan.

Kako je navedeno tada u odluci o smanjenju vladanja jednoj učenici, djevojčica je prvo kažnjena opomenom. Mjeru joj je izrekao razredni starješina. A onda je uslijedilo i smanjenje vladanja. U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično zauzela za kažnjavanje učenice 4. razreda, direktorica se pozvala na odredbe Zakona o vjerskim praznicima RS-a “gdje jasno i nedvosmisleno proizilazi da Dan državnosti BiH nije definisan kao vjerski i državni praznik u RS-u. Također se navodi da se u članu 2. navedenog zakona kao praznik osim Nove godine, Međunarodnog dana rada, Dan pobjede nad fašizmom i Dana uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH navodi i Dan Republike Srpske”.

Postupak direktorice škole izazvao je burne reakcije u javnosti, tim prije što se radi o Bošnjakinji i školi u koju idu djeca povratnika.

Izvor:saff.ba