Najavljena istraga: Američki hirurg tokom operacije učestvovao na suđenju putem video linka

Kada ga je vidio, sudija koji se kasnije uključio, oklijevao je da nastavi suđenje strahujući za pacijenta.

Udruženje ljekara američke države Californije je najavilo istragu protiv plastičnog hirurga jer je tokom operacije uporedo video-vezom učestvovao na suđenju.

Na suđenju u sudu u Sacramentu zbog saobraćajnog prekršaja, doktor Scott Green je u četvrtak učestvovao putem video linka direktno iz operacione sale, u zaštitnoj uniformi hirurga, stojeći kraj pacijenta koji je uporedo operisan, mada izvan vidokruga, dok su se u pozadini čuli zvučni signali medicinskih uređaja.

Na pitanje službenice suda koja je to vidjela, da li može da učestvuje na suđenju, Green je potvrdio da je u operacionoj sali i da može da učestvuje na suđenju.

“Samo krenite” – rekao je on dok je izgledalo da pognute glave nastavlja da operiše. Kada ga je vidio, sudija koji se kasnije uključio, oklijevao je da nastavi suđenje strahujući za pacijenta.

Green je odgovorio da nema problema jer je tu još jedan hirurg “tako da dok on operiše, ja mogu da stojim ovdje” – pred kamerom.

Sudija je ipak rekao da nije prikladno voditi suđenje u tim okolnostima i odlučio da odredi nov datum ročišta, a hirurg se izvinio što “operacije ponekad ne idu kako je planirano”. (Agencije)

Izvor:Tuzlanski.ba