Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora

Mojim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i osiguravaju sredstva za automatsko i privremeno finansiranje izbora

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuo je odluku o finansiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

– Primio sam k znanju odluku koju je donijelo Vijeće ministara, a koja se čini kao korak u pravom smjeru. Nakon sto sam je provjerio zaključio sam da nije dovoljno dobra.

Nakon sto sam prikupio detaljne informacije sa Ministarstvom financija i Viskom sasvim mi je jasno da sredstva nisu dovoljna. Budući da finansiranje izbora još uvijek nije osigurano potrebno je osigurati da se održe na vrijeme. Ovom odlukom nalažem sljedeće: CIK dobit će iznos od 12,5 miliona koji je određen za pripremu i održavanje izbora naveo je Šmit.

– Mojim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i osiguravaju sredstva za automatsko i privremeno finansiranje izbora. Moram reći da nisam zadovoljan što sam morao donijeti ovu odluku i pri tome uzimam u obzir opredjeljenost ljudi da se provedu izbori. Moram reći da to nije dobro jer pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju osigurati finansiranje izbora.

I da pojasnim, ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, znam da se na tome puno radi. Isto tako apeliram na sve da izbori nisu donacija stranaka već pravo gradnjama da izraze svoj stav – rekao je Šmit.

Datum izbora odavno je određen i odgovornima smo se obratili već 20. januara.

– Isti apel ponovili smo 5. aprila, međutim nismo dobili dostatan odgovor. Tako da sasvim jasno kažem svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokratije mora biti odgovoran – rekao je Šmit.

Izvor: avaz.ba