Dragan Čović posjetio Izrael, najavio da će raditi na donošenju definicije antisemitizma u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Čović posjetio je Yad Vashem, svjetski memorijalni centar Holokausta, tokom službene posjete Izraelu.

Čović je učestvovao u ceremoniji sjećanja i položio vijence u spomen na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu. Istakao je kako će raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini.

Izjavio je kako se svjetski čelnici moraju okupiti i zavjetovati se da više nikada neće dopustiti da se užasi holokausta, kao jedne od najmračnijih stranica u historiji čovječanstva, ponove. Nakon svečanog obraćanja, Čović je položio vijence u Domu sjećanja.

Čović se sastao i sa bivšim premijerom Izraela i trenutnim liderom opozicije Benjaminom Neranyahuom. Kako je saopćeno tokom sastanka razgovarano je o sigurnosti, bilateralnim odnosima, privrednim ulaganjima i situaciji u Bosni i Hercegovini.Također, Čović je obavijestio Netanyahua o svojim nadolazećim nastojanjima da donese pravno neobvezujuću definiciju antisemitizma.

Izvor: klix.ba