Sok od višanja – spas za vaše zdravlje

 

Križanjem slatke domaće trešnje i kiselijih vrsta nastala je – višnja. Ovo iznimno zdravo voće potječe iz zapadnog dijela Azije. Prije otprilike 2500 godina počinje se uzgajati u Grčkoj i Turskoj, a zahvaljujući Rimljanima koji su dobro poznavali njezina svojstva, višnja se proširila po Europi.

Raste kao grmoliko stablo i ima manju krošnju od trešnje, a za njezinu atraktivnu boju zaslužan je antocijanin – biljni pigment te vrlo snažan antioksidans koji je najviše koncentriran u koži voća.

Antocijanini se također mogu pronaći u drugim vrstama voća poput: brusnice, borovnice, maline, kupine, jagode, grožđa, a u nešto manjem omjeru i u bananama.

Višnja je bogat izvor minerala, pa tako sadrži: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i bakar. Može se pohvaliti i značajnijim količinama vitamina A, B6 i C te tiamina, riboflavina i niacina.

Kraljica ljekovitosti iz vašeg vrta

Razmišljali ste o sretnom i zdravom životu, ali vas uporno na tom putu koče blaži bolovi. Dosta vam je konzumiranja tableta poput aspirina i ibuprofena za svaku sitnicu – vrijeme je za višnju.

Dobre vijesti dolaze od Američkog društva hemičara koje navodi kako svega 20 višanja dnevno ili koncentrat višnje u toj količini ima isti učinak protiv boli. Višnja će doprinijeti u borbi protiv brojnih drugih stanja i bolesti poput:

upale mišića,

nesanice,

poremećaja koncentracije i pamćenja,

osteoartritisa,

kolesterola u krvi,

ateroskleroze i metaboličkog sindroma,

gihta i bolesti mokraćnog sustava,

bolesti srca i kardiovaskularnog sustava,

raznih oblika raka i tumora,

anemije,

dijabetesa.

će priuštiti brz oporavak od vježbanja te smanjiti štetu na mišićima koja nastaje uslijed izrabljivanja mišića do njihovog maksimuma.

Budući da višnja sadrži serotonin – supstancu koja smiruje organizam, lak san je zagarantiran.

Medicinski centar Sveučilišta Maryland potvrdio je djelotvornost prirodnog soka višnje u borbi s napadajima gihta. Giht je vrsta artritisa. Karakterizira ga nastajanje kristala urinske kiseline u zglobovima zbog nakupljanja previše mokraćne kiseline u tijelu. Svakodnevno konzumiranje soka od višnje tako bi za dva tjedna trebalo ublažiti iznimno bolne i neugodne simptome ove bolesti.

Sok od višnje

 

vako može napraviti sok od višnje, recept je vrlo jednostavan i ne zahtijeva pretjeranu spretnost u kuhinji.

Da biste uživali u dobrobitima soka od višnje, poželjno je imati sokovnik koji omogućuje hladno prešanje ili običan sokovnik. Očistite višnje od košpica i stavite u sokovnik. Svježe iscijeđeni sok je najbolje odmah konzumirati. Možete zasladiti po želji s medom, stevijom, agave sirupom ili kokosovim šećerom.

Ukoliko ne posjedujete sokovnik, možete se poslužiti blenderom. Očišćene višnje od košpica stavite u blender dok se ne pretvore u usitnjenu smjesu. Potom sadržaj procijedite kroz sitno cijedilo ili gazu i dobro istisnite. Preostalo meso od višnje možete iskoristiti za pripremu kolača.

Sirup od višnje

 

Za sve one kojima je višnja prekisela, možete isprobati domaći sirup od višnje.

Budući da je sama višnja dosta kisela – šećer je neophodan (možete ga dozirati po želji te koristiti zdravije alternative), konzervans u ovom receptu nećete koristiti.

Potrebni sastojci:

3 kg svježih višanja

3 vrećice limunske kiseline

2 vrećice vanilin šećera

5 l vode

šećer (dozirajte ga po želji – što ga manje ima sok je zdraviji)

Postupak:

Višnje najprije detaljno isperite i odstranite peteljke i koštice. Tako očišćene višnje stavite u veliki lonac i dodajte limunsku kiselinu te najviše litru i pol vode u prvoj turi. Višnje se u loncu trebaju dobro izgnječiti rukama. Kada ste sve to napravili – lonac prekrijte krpom i ostavite da odstoji preko noći.

Idući dan višnje trebate procijediti kroz odgovarajuću cjediljku ili kroz krpu sličnu gazi. Najbolji omjer šećera u soku je 1:1, ali neka doziranje šećera ostane vaš izbor. Procijeđeni sok još jednom dobro izmiješajte te ga prespite u odgovarajuće staklene boce i čuvajte na hladnom mjestu.

Najzdraviji gubitak vremena

Ponuda sokova na policama iznimno je velika i ponekad će vam se činiti kako određeni sokovi sadrže odgovarajuće nutritivne vrijednosti, međutim to nije uvijek tako. Sok koji ćete napraviti sami najbolji je izbor jer ne sadrži dodatne šećere, konzervanse i bojila koje sadrži većina kupovnih sokova. Ako ste ikada pomislili kako ćete na izradu domaćeg soka potrošiti mnogo vremena – sjetite se da vaše tijelo štetne konzervanse i aditive iz organizma izlučuje puno duže. Uhvatite se posla jer ovakav ”gubitak vremena” hrani vaše zdravlje ali izmamljuje i ponosne osmijehe najbližih.

Izvor: