STRUČNJACI OTKRILI PET STVARI KOJE ZUBI OTKRIVAJU O VAŠEM ZDRAVLJU

Osmijeh može otkriti puno toga o nekoj osobi.

Osim što govori je li neko ljubazan, brine li o sebi, daje do znanja da možda postoje neki zdravstveni rizici. Kako znati koje se potencijalne opasnosti kriju iza osmijeha?

Stručnjaci iz ExpressDentist.com popisali su pet stvari koje zubi mogu otkriti o zdravlju.

1. Poremećaji prehrane i zubna caklina

Ako je riječ o bulimiji, poremećaju prehrane pri kojem osoba povraća, želučana kiselina može otopiti zubnu caklinu. Promjene u boji, obliku, prozirnosti ili osjetljivost mogu ukazati da postoji problem koji može dovesti do propadanja i gubitka zubi.

2. Anemija i blijede desni

Blijede desni mogu biti uzrokovane anemijom, uzrokovanom nedostatkom željeza. Desni mogu biti otečene ili bolne, a stomatolog može provjeriti u čemu je problem.

3. Osteoporoza i gubitak zubi

Kosti oko zubi su temelj koji ih podržava. Iako je to možda teško otkriti kod kuće, stomatolozi mogu uočiti promjene gustoće kostiju zbog osteoporoze. Zubi koji se pomiču više od uobičajenog mogu ukazati na ovo progresivno stanje. Ako je to slučaj, test gustoće kostiju može se obaviti kod doktora.

4. Gljivična infekcija i HIV

Kako virus slabi imunološki sistem bolesnika s HIV-om, tako njegovi zubi mogu postati osjetljiviji na gljivične i ostale infekcije. Opći pregled i krvni testovi mogu dati odgovor ima li razloga za zabrinutost.

5. Gubitak zubi i bolesti bubrega

Bolesti bubrega mogu uzrokovati osjetljivost, promjene u okusu, suhoću usta te smanjenu proizvodnju sline. Kad su usta suha, raste nivo kiselosti, a niski pH može rezultirati agresivnim karijesom i na koncu gubitkom zubi. Također, neka istraživanja pokazala su da pacijenti s bolesnima desni imaju povećan rizik od bolesti bubrega.

Isvor:hayat.ba