Toplotni talas u Kanadi skuhao školjke u moru VIDEO

Ekstremni toplotni talas u Kanadi je napravio haos, desetine hiljada školjki, morskih zvijezda i puževa bukvalno je skuvano tokom rekordne vrućine.

Britansku Kolumbiju pogodile su rekordno visoke temperature, a najviša temperatura izmjerena 29. juna iznosila je 49,6 stepeni.

Kris Harli, morski biolog sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, ispričao je za kanadski CBC da je osjetio smrad na plaži Kitsilano u Vankuveru i da je bio zapanjen onim što je pronašao.

Nije jasno kada su školjke uginule, a Harli je rekao da većina stradalih vrsta može podnijeti temperature do 30 stepeni.

Stradanje životinja privremeno će uticati na kvalitet vode na tom području jer neke školjke, prema riječima Harlija, filtriraju more,pišu Vijesti

On je dodao da bi više od milijardu malih obalskih životinja koje žive uz pogođenu obalu Sališkoga mora, inače rubnog mora Tihog okeana, moglo da umre.

Temperature u Kanadi bile su toliko ekstremne da su šumski požari stvorili pirokumulunimbuse, oblake koji mogu generisati tornada i munje te tako prouzrokovati požare.

Ovo nije prvi put da je toplotni talas izazvao ovakvu situaciju.

Izvor:haber.ba