VATRA GUTA SVE PRED SOBOM: STRADALA JEDNA OSOBA, GORE KUĆE, LJUDI EVAKUISANI

U ruskoj Čeljabinskoj oblasti bukte šumski požari, a vatra je trenutno zahvatila površinu od 14.000 hektara. Jedna osoba je stradala.

Kako je saopćio zamjenik ministra za vanredne situacije Rusije Ilja Denisov, vatrogasci i pripadnici drugih službi uspeli su da spasu više od 1.800 kuća od vatrene stihije u Čeljabinskoj oblasti.

Dan ranije vatra od šumskih požara zahvatila je čeljabinska sela, a zapalilo se na desetine kuća i vikendica.

Spasioci su saopćili da je vatra uništila 71 građevinu, uključujući 46 stambenih objekata.

U šumskim požarima povrijeđeno je 18 osoba, a pronađeno je tijelo jednog muškarca koji je izgorio u kući.

 • Uprkos veoma teškoj situaciji, zahvaljujući koordinisanim akcijama vatrogasaca, šumskih službi dobrovoljaca u sedam naseljenih mjesta od požara je spašeno više od 1.800 kuća. Izgorjele su 72 građevine. Uspjeli smo da smanjimo na minimum posljedice vatrene stihije
  • – rekao je Denisov.

  Prema riječima načelnika Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije Čeljabinske oblasti Jurija Burenka, “u nekoliko naseljenih mjesta požar je poprimao karakter vatrene oluje kada bi se nekoliko žarišta sjedinila u jedan, a temperatura je dostizala preko 700 stepeni”.

  Kako dodaje, požar se širio brzinom od 150 metara u sekundi.

  Također je saopćeno da je gubernator Čeljabinske oblasti Aleksej Teksler telefonom podnio izvještaj ruskom lideru Vladimiru Putinu o situaciji sa šumskim požarima. Putin je naložio da se djeci koja su evakuisana iz Čeljabinske oblasti zbog požara obezbijedi odmor na moru.

  U borbu sa požarima uključeno je 630 ljudi, avioni Il-76, Be-200 i helikopter Mi-8.

  Video pogledajte OVDJE.

  Izvor:hayat.ba