Tridesetogodišnjak preminuo nakon što su mu policajci pet minuta klečali na vratu!?

Porodični advokati za smrt Quinta, koji je patio od depresije i paranoje, optužili su policiju

Tridesetogodišnji Amerikanac Angelo Quinto preminuo je tri dana nakon što je uhapšen, a sumnja se da bi uzrok smrti mogao biti policijsko nasilje. Američki mediji pišu da su mu policajci tokom privođenja pritisnuli vrat i tako ga držali pet minuta.

Slučaj se desio 22. decembra 2020. godine kada su policijski službenici u gradu Antioch, u američkoj saveznoj državi Kalifornija, dobili dojavu o svađi unutar porodice. Policajci su došli u kuću te, bez pokušaja da saslušaju o čemu je riječ, oborili Quinta na pod, pritisnuli mu vrat i tako ga držali pet minuta. Tri dana kasnije mladić je preminuo u bolnici.

Porodični advokati za smrt Quinta, koji je patio od depresije i paranoje, optužili su policiju, piše CNN.

Advokat John L. Burris izjavio je kako je Quintova sestra Isabella Collins nazvala policiju jer se bojala da će njen brat nanijeti povrede njenoj majci. Iako je majka uspjela smiriti sina, policajci su po dolasku u kući oteli Quinta iz njenih ruku, oborili ga na pod, potom koljenom pritisnuli njegov vrat i tako ga držali pet minuta.

Quinto je izgubio svijest a potom je prebačen u lokalnu bolnicu, no nije uspio preživjeti.

Na snimcima kamere mobitela njegove sestre vidi se kako Quinto leži na podu bez pokreta, potom kako ga na nosilima prebacuju u vozilo hitne pomoći, pri čemu mu je lice obliveno krvlju. Vidi se također kako mu bolničari rade masažu srca.

Advokati navode kako skoro dva mjeseca policija nije dala izjavu za medije po ovom pitanju. Šerif okruga Contra Costa kasnije je izjavio kako je uzrok Quintove smrti još uvijek nejasan te da stvar istražuje okružno tužilaštvo.

Slučaj Angela Quinta desio se svega nekoliko mjeseci nakon što je na sličan način stradao i Amerikanac George Floyd, koji je u maju 2020. uhapšen zbog navodnog pokušaja korištenja falsifikovane novčanice od 20 dolara. Policajci su mu klečali na vratu i on ih je tokom devet minuta molio da mu omoguće da diše.

Floyd je preminuo od posljedica tog brutalnog pokušaja hapšenja, a taj incident je pokrenuo val antirasističkih protesta širom SAD-a i šire.

Izvor:fokus.ba