– Pozivamo ambasade u Bosni i Hercegovini da se odazovu ovom pozivu, te da zajednički pronađu rješenje za Srebrenicu, sinonim za prvi presuđeni genocid u historiji Evrope od strane međunarodnih sudova – stoji u zajedničkom saopćenju ova dva udruženja koje potpisuju Munira Subašić i Murat Tahirović.

Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Pokret demokratske akcije (PDA), Narod i pravda (NIP), Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) uputili su zahtjev za hitni sastanak sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske, kao i predstavnicima Delegacije EU-a u BiH i OSCE-a u BiH.

Sastanak je zatražen zbog novonastale situacije u vezi sa, kako se navodi, opravdanim bojkotom izbornog procesa u Srebrenici.

– Političke stranke koje su podržale inicijativu Moja adresa: Srebrenica i zajedničkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića odlučne su da nastave borbu za ostvarivanje potpune ravnopravnosti svih građana i njihovog prava na povratak, te da se odlučno suprotstave svakom vidu diskriminacije i segregacije. Obavezali smo se na kontinuirano suprotstavljanje politikama koje glorifikuju ratne zločince, negiraju genocid u srebrenici i ne prihvataju presude Međunarodnog suda pravde, Haškog tribunala i Suda BiH – stoji između ostalog u zahtjevu upućenom ambasadama.

Izvor: Faktor