Turković odgovorila Lavrovu: Niko nema pravo da prijeti građanima BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za Klix.ba je komentirala jučerašnje izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Kako je navela, Lavrov je u intervjuu banjalučkoj televiziji RTRS iznio niz pogrešnih interpretacija i netačnih informacija koje mogu javnost dovesti u zabludu.

“Bosna i Hercegovina je suverena država koja odluke donosi u demokratskoj proceduri i u skladu sa Ustavom, zakonima, zakonski utemeljenim strateškim dokumentima i međunarodnim ugovorima. Svi Zakoni, strategije, smjernice, odluke, su donesene, potpisane i primjenjuju se uz saglasnost svih, uključujući i predstavnike u državnoj vlasti iz Republike Srpske”, naglasila je Turković.

Prema njenim riječime, sve odluke koje se tiču stavova BiH, u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, su donesene na osnovu važećih usvojenih dokumenata.

“Tvrdnje da se nešto čini bez saglasnosti RS-a nisu tačne, u zabludu vas dovode oni koji svoje mišljenje podešavaju prema trenutnim sagovornicima, a u isto vrijeme direktno krše Dejtonski mirovni sporazum. Nema tu, gospodine Lavrov, nikakvog nelegalnog poticanja niti nelegalnog djelovanja. To što su izjave pojedinih političkih predstavnika iz RS nešto što Vama u trenutnoj politickoj situacija odgovara i sa čime se pokušava dobiti predizborna podrška jednog dijela srpske populacije u BiH ne znači da su to stavovi institucija, građana i države BiH”, poručila je ona ruskom ministru.

Naprotiv, dodala je, BiH poštuje svoje međunarodne obaveze, poštuje suverenitet i drugih međunarodno priznatih država. BiH se obavezala, naravno, uz saglasnost i predstavnika vlasti iz entiteta RS, da će usaglašavati svoje stavove sa stavovima EU.

“Mi vrlo dobro znamo u BiH šta donosi agresija, rat i stradanja i zato BiH osuđuje agresiju na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu. Vjerujemo da se samo međusobnim poštovanjem mogu graditi prijateljski odnosi, mir, demokratija i stabilnost. Zakon o odbrani BiH koji je predvidio napredak ka članstvu u NATO I Akcioni plan u NATO doneseni su u Parlamentu Bosne i Hercegovine, uz saglasnost oba doma i uz saglasnost predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Niko nema pravo da prijeti građanima BiH ukoliko budu provodili Zakon koji su usvojile najviše institucije ove zemlje. To je apsolutno nedopustivo!”, navodi ministrica Turković.

Dodala je da sve što je BiH radila i što će raditi bit će u skladu s ustavom, zakonom imeđunarodnim pravom.

“Gospodine Lavrov, ili vam vaši domaćini serviraju selektivne i netačne informacije ili vi svjesno svojim izjavama i izjavama vašeg ambasadora doprinosite destabilizaciji ne samo BiH nego i cijele regije s ciljem širenja krize iz Ukrajine na jugoistok Evrope. Suviše je krvi proliveno u ovoj zemlji da bi njeni stanovnici pristali da budu izvršitelji nečijih želja, a na uštrb svojih i života njihove djece. Voliti Rusiju, osjećati vezanost za rusku kulturu, dijeliti vjersku pripadnost ne znači i slagati se sa trenutnom politikom koja se provodi! Bosna i Hercegovina i njeni državljani su platili veliku cijenu mira i braniti će taj mir. Poštujte to!”, zaključila je Turković.

Izvor: klix.ba