U Americi uništili pa na deponiju bacili hiljade Fadilovih “malina” respiratora

Razlog za uništenje ovih respiratora je što u SAD nisu dobili odobrenje za upotrebu

Prije samo nekoliko dana u američkoj državi Floridi uništen je veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u Bosni i Hercegovini postali poznati pod nazivom kao “Malina respiratori”, po kompaniji za berbu malinu „Srebrna malina“ u vlasništvu tv voditelja Fikreta Hodžića koji ih je uvezao za premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH.

Razlog za uništenje ovih respiratora je što u SAD nisu dobili odobrenje za upotrebu.

Video uništavanja respiratora ACM812A, koje proizvodi kineska kompanija Aerospace Changfeng, snimljen je prošle sedmice u Miamiju dok su istovarani na odlagalište otpada u South Dadeu. Beijing Aerospace ChangFeng Ltd, model ACM812A, nije bio na listi od 86 modela respiratora koje je FDA (Američka agencija za lijekove i hranu) odobrila za hitnu upotrebu.

Plaćeni 42.000 KM

Novinarima “Local 10 News” rečeno je da se radi o aparatima proizvođača “Beijing Aerospace Changfeng Ltd.” iz Pekinga, dakle, riječ je o potpuno isitm respiratorima koje je uvezla Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem. Prema informacijama, cijena jednog uređaja koji su kupljeni u SAD iznosila jea 26 hiljada dolara (oko 42.000 KM) tokom najveće potrebe za respiratorima prošlog proljeća. S druge strane, podsjetimo da je Vlada FBiH jedan respirator platila više od 100.000 KM, dakle dva i po puta više od cijene za koji su nabavljeni u SAD.

FDA kaže da se bilo koji medicinski uređaj bez odobrenja ne smije koristiti, pa su mogućnosti ili ga iznijeti iz zemlje ili odnijeti na uništavanje. Zaključak je da je jeftinije bilo uništiti respiratore ACM812A.

“Misteriozno” uništavanje respiratora je preraslo u svojevrsni skandal o kojem izvještavaju lokalniji mediji u Miamiju.

Podsjetimo, „Avaz“ je prije nekoliko dana objavio kako spornim Fadilovim „malina“ respiratora nije više validna licenca koju su imali od njemačke kompanije “TUV Rheinland”, a na koju se upravo pozivali iz Vlade.

Koriste ih na KCUS-u

Iako se i u samom upustvu za “malina” respiratore jasno upozorava da su u pitanju prenosni respiratori, što su, uostalom, potvrdili i brojni stručnjaci, uprava KCUS-a odlučila ih je postaviti u specijalno Covid odjeljenje ove institucije.

Zbog nabavke „malina“ respiratora, tačnije 100 komada koji su plaćeni 10,5 miliona KM pred Sudom BiH u toku je suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću i ministri finansija FBiH Jelki Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Slučaj iz SAD baca novo svjetlo na kvalitet i upotrebu spornih “malina” respiratora koji se u BiH upotrebljavaju za Covid pacijente.

Izvor:avaz.ba