NEVJEROVATNI PRIZORI NA JADRANU: MORE JE DANJU CRVENO, A NOĆU FLUORESCENTNO PLAVO

Već tri dana iz Tršćanskog zaljeva stižu nevjerojatne slike.

Prvo je Jadransko more duž obale u Trstu bilo prekriveno velikim primjercima meduza, istih onih vrsta kakve smo navikli vidjeti i uz našu obalu, ali nikad u takvoj količini.

Zatim se prekjučer more zacrvenilo, a navečer su talijanski šetači imali prilike uživati u rijetko viđenom fenomenu.

Uz samu obalu protezao se kilometarski fluorescentni plavičasti sjaj.

Ovaj spektakl Talijanima je priredila alga morska iskra (noctiluca scintillans) zbog koje se more u priobalju danju crveni. Italijanski znanstvenici objasnili su za tršćanske medije da je spomenuta alga jedan od tipičnih stanovnika Jadranskog mora, ali obično se ne vide u priobalju jer se drži otvorenog mora. Zadnjih su dana, međutim, vremenski uvjeti bili takvi da su velike nakupine tih algi koje plutaju po morskoj površini jednostavno nanesene uz samu obalu, a isto se dogodilo i s jatima dosta velikih meduza.

Iako su ovi ekstremni fenomeni privukli pažnju velikog broja Tršćana, tamošnji ribari su u očaju poslali poruku kolegama da uštede barem na nafti za svoje brodice, te da niti ne planiraju otići u ribolov, jer će si samo stvoriti nepotrebne troškove, a u luku će se vratiti poderanih ili zagađenih mreža. U isto vrijeme, na drugom kraju svijeta, u Kaliforniji, na brojne su plaže stavljena upozorenja kupačima da ne ulaze u more. Njihovo priobalje zatrpano je crnim ljigavim nakupinama koje izgledaju kao nafta, no radi se o morskim crvima kojima je sada vrijeme oplodnje. Niti za Kaliforniju nije uobičajeno, kažu znanstvenici, da se ovakva pojava vidi uz samu obalu, a što je najgore, crvi imaju dovoljno oštre zube da probiju ljudsku kožu.

Iz Dalmacije pak ribari i dalje dojavljuju viđenja letećih lignji i drugih stvorenja koja nisu tipična za Jadransko more. Što se to događa s Jadranskim morem i prijeti li slična invazija algi i meduza i istarskom priobalju, ekipa s Glasa Istre upitala je stručnjaka sa Instituta za more i priobalje u Dubrovniku profesora Davora Lučića.

  • U Trstu se dogodilo prekomjerno crveno cvjetanje algi, a zapravo se radi o morskom biću iz porodice bičaša koje je neuobičajeno veliko za jednostanični organizam, pa je vidljivo golim okom. Ona se uobičajeno javlja na moru u proljetnom razdoblju i njihova pojava i na našoj obali nije ništa neuobičajeno.

Velike štete

Međutim, ima godina kad se pojavljuju u enormno velikom broju i uzrokuju takozvanu crvenu plimu, a osobito su velike njihove populacije ispred ušća rijeke Po, jer njima pogoduje sniženi salinitet mora. Tamo gdje je smanjen salinitet veća je produkcija fito i zooplanktona kojima se ona hrani.

Međutim, njena pojava nije bezazlena. Naime, ta alga je veliki proždrljivac, i kako ona pojede sve planktone, tako zapravo minira sve oko sebe, pa onda druge morske vrste koje se hrane planktonima nemaju dovoljno hrane. Osim toga, jako se brzo širi, njena reprodukcija je nevjerojatna, a tome pogoduju i temperatura mora i dostupnost hrane. Iako još nemamo dojava ni mi, ni institut u Rovinju, da su se alge pojavile u blizini naše obale, ipak imamo razloga pretpostavljati da su tu negdje u blizini”, kaže Lučić.

Pojava “crvene plime” nije ništa novo u Jadranskom moru, objašnjava Lučić, kao ni pojava velikih jata meduza, no te se pojave intenzivnije događaju tek svakih nekoliko godina, pa zato sada privlače takvu pažnju. Ipak, napominje stručnjak, činjenica je da se takve pojave zadnjih nekoliko godina događaju sve češće i češće, a šteta od njih je jako velika.

  • Te pojave, kao i pojave klobuka, nisu štetne za ljudsko zdravlje, ali su vrlo problematične jer eliminiraju jako veliku količinu planktona koji su ključni dio prehrambenog lanca. Što više planktona oni pojedu, to će ga manje ostati za riblju mlađ, što posljedično znači i manje odraslih jedinki riba u moru, a s druge strane ta velika jata meduza uništavaju ribolov. Kad se one pojave, naprosto je nemoguće kočariti i bacati ribolovne mreže, jer se one toliko napune klobucima da pucaju i mreže i konopi pod težinom od nekoliko tona, i tu nastaju velike štete za ribare”, ističe Lučić.

Izvor:hayat.ba