U Nemačkoj so za puteve zamenjuju vodom iz kiselih krastavaca!

Sok od kiselih krastavaca odnsono sok koji se koristi za kiseljenje povrća u industrijskoj proizvodnji, pokazala se odličnom za sprečavanje stvaranje leda, a ekološki je prihvatljivije i štedi novac.

Sve je počelo kao bavarski eksperiment, a uskoro bi se moglo proširiti kao praksa širom države.

Pilot program izlivanja soka od kiselih krastavaca mogao bi u potpunosti da zameni tradicionalno posipanje soli, koje iako sprečava stvaranje leda, dugoročno šteti okolini i skupa je praksa, piše “RTL today”.

Prošle sezone 326.000 tona soli za puteve utrošeno je za čišćenje velike putne mreže Bavarske, što je skup poduhvat s negativnim uticajem na okolinu. Kako su zimski vremenski uslovi postajali sve ekstremniji, bavarski funkcioneri su tražili jeftiniju i ekološkiju alternativu putnoj soli. Pronašli su nenadanog partnera: lokalnog proizvođača kiselih krastavaca.

“Develey Senf & Feinkost” svake godine pretvori 17.000 tona krastavaca u ukiseljene. Slana i kisela voda od krastavaca proizvedena u ovom procesu u koristi se već godinu dana za zimsko održavanje puteva Bavarske.

Reciklažom i neznatnom modifikacijom salamure smanjuje se ukupna količina soli koja se ispušta u okolinu, zajedno s negativnim uticajem na okolinu.

Iako se voda od krastavaca koja sadrži so do sada zbrinjavala preko kanalizacijskog sistema, ona se sada izliva na puteve. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura.

Prema bavarskom Ministarstvu stanovanja, gradnje i saobraćaja očekuje da će regionalno pripremljena salamura uštedeti 700 tona soli i 4,9 miliona litara vode po zimskoj sezoni.

Izvor: Zanimljivostidana.com/rtvbn.com