Željka Cvijanović: Dosta nam je više Bakirove i retorike i ideologije

A ako već smatra da može dijeliti lekcije predsjedniku Srbije, mogao bi konačno da odgovori na pitanje ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici, kazala je Cvijanović

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Bakir Izetbegović (SDA) odavno jedan od najvećih faktora nestabilnosti u regiji i da njegova politika nastavlja da truje odnose i uništava šanse za pomirenje.

Na pitanje Srne da prokomentariše današnju Izetbegovićevu izjavu u vezi sa Kosovom, Cvijanović je odgovorila da je “previše, pa makar to bilo i od Bakira Izetbegovića”.

Tri konstitutivna naroda

Ako je nemoralno pričati o odvajanju, rekla je Cvijanović, kako nije nemoralno voditi i dalje rat, samo drugim sredstvima, a očekivati zajednički život.

– U percepciji naroda u Republici Srpskoj, pod plaštom priče o pravljenju neke centralizovane tobože funkcionalnije BiH, krije se namjera pravljenja muslimanske države koja ne uvažava činjenicu da u njoj žive tri konstitutivna naroda sa istim pravima, ali i svojom vizijom kako treba da izgleda država ako je zajednička – rekla je predsjednica RS-a.

Ona je ocijenila da teško može da bude zajednička ako se čak ni žrtve ne tretiraju na isti način, a da ne pominje ostalo.

Cvijanović (SNSD) je upitala kakva je to država u kojoj je FBiH desetine hiljada penzionera ostavila bez prava na penziju iako su je zaradili prije rata na teritoriji iste te FBiH.

– To što Izetbegović optužuje one sa kojima bi navodno zajedno živio neće izbrisati sjećanje da se sa njegovom politikom povezuje učešće mudžahedina koji su na najbrutalniji način odsijecali glave i sijali smrt – rekla je predsjednik RS.

Izjave lidera SDA

Cvijanović je dodala da izjave Bakira Izetbegovića, pored toga što “urušavaju odnose u BiH, predstavljaju i direktan atak na teritorijalni integritet Srbije, ali i degradiranje institucija BiH koje ne prepoznaju nikakav subjekt pod nazivom Kosovo, već isključivo južnu srpsku pokrajinu koja se zove Kosovo i Metohija”.

– A ako već smatra da može dijeliti lekcije predsjedniku Srbije, mogao bi konačno da odgovori na pitanje ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici i zašto počinioci i njihovi nalogodavci do danas nisu privedeni pravdi. Iskreno rečeno, dosta nam je više Bakirove i retorike i ideologije – zaključila je Cvijanović.

Izvor:avaz.ba