Decenija problema zbog marame: Pripadnica OSBiH došla do Ustavnog suda, a ići će i dalje

Emela Mujanović-Kapidžija, pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja je već deset godina suočena sa problemima na poslu jer nosi maramu, ne odustaje od svoje borbe te je nedavno uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog diskriminacije i kršenja prava na slobodu vjere.

Diskriminaciju su utvrdili i ombudsmeni BiH.

Njen advokat Emir Kovačević kazao nam je da je ubijeđen da se radi o grubom kršenju prava na slobodu vjere, a da će, ako slučajno Ustavni sud BiH ovo ne potvrdi, ići do suda u Strazburu.

– Istrajat ćemo jer onako kako su stvari uređene u Oružanim snagama BiH, krši se njeno pravo na slobodu vjere koje je zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom. To pravo država može ograničiti, ali ako ima jedan od pet legitimnih ciljeva, a to su pitanje zdravlja, morala, prava drugih, javna sigurnost i javni poredak. A Ministarstvo odbrane se ne poziva na legitimni cilj. Dokazali smo da se njeno vjersko pravo ograničava – dodao je Kovačević.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, neke zapadne zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske, Norveške, koje su članice NATO-a kojem i mi težimo, omogućavaju nošenje marame. Ipak, Emeli to nije dozvoljeno.

Ova Sarajka pristupila je Oružanim snagama 2008. godine, a problemi su počeli 2011. godine kada se vratila sa školovanja iz Grčke i kada je počela nositi hidžab.

Već drugi dan na poslu je obaviještena da ne može nositi maramu na poslu i da će, ako nastavi, pokrenuti disciplinski postupak protiv nje. Potom je i suspendovana, a kada je suspenzija ukinuta, prebacili su je u jednonacionalnu kasarnu u Ustikolini, što joj je teško palo.

Nakon toga je prijavljena generalnom inspektoratu da nosi maramu pa je opet pokrenut disciplinski postupak. Ona je tada odlučila da tuži. To je bilo prošle godine. No tužba je odbijena, kao i žalba, zbog čega je uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH.

– Ona želi nositi maramu iz vjerskih razloga, a po Pravilniku o uniformi iz 2017. godine, ne smije se nositi civilni dio odjeće na radnom mjestu. Smatramo da ta zabrana krši ljudsko pravo zagarantovano Ustavnom BiH i Evropskom konvencijom – ocijenio je advokat Kovačević.

Istakao je da smatra i da je Emela diskriminirana kao muslimanka i kao žena.

On je naveo da su argumenti Ministarstva odbrane BiH ti da nošenje marame narušava jednoobraznost Oružanih snaga, kao i da narušava međuljudske odnose.

– To da narušava jednoobraznost nije pravi argument. Nudili smo rješenje da hidžab bude iste boje i od istog materijala kao uniforma. Postoji jedan takav predmet u uniformi i zove se potkapa. Da uradimo ljetnu potkapu riješili bismo problem, a i Oružane snage bi pokazale da poštuju različitost. Nadalje, njihov argument da to narušava međuljudske odnose je nerazuman. Kako obilježavanje krsne slave jednog bataljona ne narušava međuljudske odnose, a nošenje hidžaba narušava – stava je Kovačević.

Naglasio je da su ombudsmeni BiH pozvali Oružane snage da otklone diskriminaciju, što se nije desilo, kao i da je Emeli podršku dala Komisija za slobodu vjere pri Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Emela, majka tri djevojčice, trenutno je u radnom odnosu u OSBiH, ali joj prijeti opasnost od otkaza s posla koji voli i koji srcem obavlja.