Jedan su od najčešćih problema na koži: Zašto nastaju akne i kako se liječe

Vrlo važno je otkriti je li u svakodnevnoj njezi lica nešto pogrešno

Acne vulgaris, akne, jedan su od najčešćih problema na koži koji počinje u pubertetu i može trajati godinama ili se javiti tek u odrasloj dobi, kažu stručnjaci. U njihovom nastajanju veliku ulogu imaju hormoni i nasljeđe.

Kako liječiti

Njihov oblik, širina i zastupljenost, kao i težina kliničke slike mogu biti i genetski uvjetovani. Kako uspješno i što brže izliječiti akne? Kao prvo potreban je detaljan pregled dermatologa kako bi se u razgovoru utvrdilo što koži smeta, je li svakodnevna njega lica ispravna ili ne. Ako je potrebno, mora se utvrditi stanje spolnih hormona i hormona štitnjače.

Zatim je vrlo važno otkriti je li u svakodnevnoj njezi lica nešto pogrešno ili postoji navika grebanja i istiskivanja prištića jer to vodi pogoršanju i nastajanju hiperpigmentacija i ožiljaka. Dermatološka terapija mora biti prilagođena svakom licu i u terapiji se koža ne smije previše isušiti, već ju je potrebno liječiti, a za pravi rezultat je potrebno nekoliko mjeseci.

Uz različite lokalne preparate koji mogu sadržavati antibiotik, benzil-peroksid, adapalen, azelatnu kiselinu te uz pravilnu njegu lica dolazi do poboljšanja, a u težim slučajevima potrebno je uzimati peroralni antibiotik ili izotretinoin.

Tretmani čišćenja

U dermatološkoj ordinaciji mogu se učiniti tretmani čišćenja kože lica, hemijski medicinski pilinzi kojima se koža pročisti te se ukloni površinski mrtvi sloj i smanji upala što vodi još bržem ozdravljenju uz svu navedenu dermatološku terapiju.

Češće kod odraslih

Akne na bradi učestalije su u odrasloj dobi. U žena mogu biti povezane s hormonskim promjenama, a u muškaraca se najčešće radi o upornom folikulitisu.

Uzrok kod muškaraca je brijanje i iritacija kože. Mnogu se tretirati pravilnom njegom koja podrazumijeva gelove za umivanje te kreme koje imaju funkciju blage eksfolijacije.

Crne tačkice

Akne na nosu češće su u mlađe populacije i radi se o blažem obliku akni, tj. miteserima. Vrlo često izgledaju kao sitne crne tačkice. Nastaju zbog masne kože kada sebum zatvara pore u koži. Potreban je tretman čišćenja kože klasičnim tretmanom ili ultrazvučnom špatulom.

Česte su na početku puberteta kada je koža sve masnija javljaju se akne na čelu. Nikako se ne smiju grepsti jer od toga mogu ostati hiperpigmentacije. Ove akne govore da je u njegu lica potrebno uvesti proizvode za masniju kožu lica.

Akne na trupu mogu biti zaseban problem, nije nužno da osoba istovremeno ima i akne na licu. Ipak, često su teži oblici akni na licu. Nastaju u pubertetu i zahtijevaju pregled dermatologa. Vrlo je bitno ne čekati i ne odgađati taj pregled jer teži oblici akni ostavljaju duboke ožiljke. U liječenju se najučinkovitijim pokazao izotretinoin u tabletama.

Izvor: avaz.ba